Fotografie cvičícího sboru žen z roku 1904

Malá fotografická exkurze do naší sokolské historie. Jedna z nejstarších fotografií archivu našeho Sokola Zbraslav - cvičící sbor žen a dívek naší jednoty z roku 1904. Jména dívek na snímku nedokážeme zatím většinou přiřadit, ale v první řadě je sedící třetí zleva Marie Sobotková - první náčelnice Sokola Zbraslav, vedle ní uprostřed je náčelník František Kabeláč starší, po jeho levé ruce sedí pravděpodobně Bedřiška Kabeláčová, která se stala náčelnicí v roce 1906 a vedle ní, druhá zprava, je Marie Procházková, která vedla cvičení jako náčelnice před ní roku 1905.
 
František Kabeláč - v roce 1904 stále ještě nový náčelník cvičení a kapelník trubačského sboru Sokola Zbraslav, který vedl cvičení v našem Sokole s dvouletou přestávkou celých 25 let (od roku 1903 do roku 1928) a má velkou zásluhu na rozmachu cvičení naší jednoty v této době. Náčelnictví předal poté svému synovi, Františku Kabeláčovi mladšímu, který vedl cvičení v naší jednotě až do konce třicátých let.
 
Původní snímek je černobílý, kolorovaný počítačem a ručně dobarvený, aby víc odpovídal dobovým reáliím a barvám cvičebních úborů, které umělá inteligence přeci jen ještě nedokáže domyslet.
 

Kontakty

Poděkování

Na činnost  TJ Sokol Zbraslav přispívají a na rekonstrukci víceúčelového sálu PARKET se podíleli:

Národní sportovní agentura, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Hlavní město Praha a Městská část Praha-Zbraslav.

            

 

Partneři vybavení sálu